Lägg en röst!

Som rubriken anger; jag tycker att ALLA som är röstberättigade ska gå och rösta i valet i höst. Spelar ingen roll om du har en åsikt eller saknar en, gå och lägg en sedel i lådan. Om du känner dig osäker, lägg en blank röst. Det viktiga är att du gör det, ty det är en demokratiskt rättighet att rösta och man ska utnyttja den. Det viktiga här är dock att man röstar för ett parti som har vettiga och demokratiska åsikter. Sverigedemokraterna är, enligt mig, inte ett sådant parti. På pappret är de ett parti som vilket annat som helst, och man kan rösta på dem. Men det är ungefär det som är demokratiskt. Och, för att förhindra att de får mandat i riksdagen, dvs att de får något att säga till om i hur detta rike styrs, så rösta på något annat, eller rösta blankt. Att man röstar blankt är i alla fall en markering att man utnyttjar sin rätt att rösta, även om det inte gynnar något parti.

Sedan tycker jag man bör rösta på ett parti som finns/har god chans att komma in, i riksdagen (förutom SD). Att rösta på småpartier är i princip helt meningslöst. MEN, även här gör man ju ändå en markering att man vill rösta för sin sak, och det ska uppmuntras. Dock anser jag väl själv att många småpartier kan ses som mer eller mindre extrema, och på grund av detta är de just småpartier som en mycket snäv skara människor röstar på.

Sen kan man tycka att man som individ inte spelar någon roll, men det hör inte till saken. Det är inställningen som är avgörande, att man vill stå upp för demokratiska idéer. Demokratin infördes inte för att folk skulle ligga på soffan och inte bry sig ett skit om sin vardag, utan för att ge maktet åt folket och få människor att engagerade. Jag tror att alla människor har en åsikt, och att de tycker något, men alla kanske inte riktigt vet var de hör hemma. Detta går dock att undersöka, genom att läsa partiernas partiprogram och göra olika tester.

Så summan av kardemumman; engagera dig! Lägg en röst eftersom det är din rättighet. Har du ingen åsikt, rösta blankt, eller skaffa dig en åsikt. Bidra till att Sverigedemokraterna inte får något att säga till om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0