Braxton (part 4)

Exempel 2 - Saknad
Hoppar direkt in på exempel nummer 2. Detta är ett litet tankeexperiment som jag utvecklat. Låt oss först anta att resor fram och tillbaka i tiden är möjliga, samt att tidslinjen är konstant och att man aldrig kan ändra det som hänt.
En person reser från sin vanliga tid till en tid 10 år in i framtiden. Där möter hon sin familj, som hävdar att hon försvann för 10 år sedan och aldrig återvände. Vår tidsresenär blir förbryllad. Hon hade tänkt återvända, visiten i  framtiden skulle bli kort. Men, nu ska vi notera, att om hon reser tillbaka i tiden (till sin vanliga tid) för att förhindra att hennes familj saknar henne i 10 år, då kommer ju anledningen till att hon reste tillbaka att försvinna. Hennes familj får ju återse henne. Det betyder, att de 10 år in i framtiden inte kommer möta henne. Vilket i sin tur betyder att tidslinjen har ändrats.

Detta betyder alltså, att vår tidsresenär är fast i framtiden. Detta problem är lite det omvända som nämndes i föregående inlägg. Men, det är mer komplicerat än så. Vår tidsresenär är egentligen inte helt fast, hon är bara förbjuden att resa tillbaka och "ändra" att hon blev saknad. Hon kan fortfarande resa till andra tider, eller så kan man se på det hela på följande sätt: Hon KAN resa tillbaka till sin egen tid, men hennes närvaro där kommer aldrig att bli känd. Med känd menar jag alltså att henns familj aldrig får veta att hon är där. Detta är någelunda problematiskt, dock mycket intresant. Alla hennes försök att få kontakt med sin familj, eller någon som kan kontakta hennes familj, kommer att vara lönlösa. Om hon dock skulle lyckas med detta, måste vi förutsätta att tidslinjen INTE är konstant på något vis. Det är då vi kommer in på....

Parallella (multipla) tidslinjer
Nu blir det genast mycket bökigt, men ska göra mitt bästa för att förklara. Först måste vi göra antaganden

1. Tidslinjen är INTE konstant
2. Ändringar ger upphov till nya tidslinjer

Det första antagandet har vi stött på tidigare. Ska nu förklara det andra. Låt oss nu säga att en tidsreseär lyckas åka tillbaka i tiden och på något vis förhindra en större katastrof, eller vad som helst som markant skulle förändra världen. För att vara extrema, låt oss säga att hon förhindrade den industriella revolutionen, och att världen utan den skulle fortsätta att vara precis som den varit. Teknik skulle inte existera, massproduktion av varor skulle inte existera, förorening av naturen skulle inte existera. Detta är en gigantisk ändring.

Vår tidsresenär gör alltså detta. Vad händer när hon ska återvända till sin egen tid? Det är den frågan som är knepig att besvara. Rent intuitivt skulle man säga att hon skulle återvända till en tid som är fullständigt olikt hennes egen. Men, notera detta: Hennes egen tidslinje, den som hon rest längs under sin resa tillbaka, vad hände med den? Om den inte skulle existera skulle hon knappast själv ha existerat, och skulle knappast kunnat rest tillbaka för att göra ändringen. Då finns bara ett alternativ kvar, och det är antagande 2 - vår tidsresenär har gett upphov till en splittring av tidslinjen.

Tidslinje 1: Denna tidslinje är "orginalet". Här äger den industriella revolutionen rum och alla händelser som leder till att vår tidsresenär åker tillbaka i tiden.
Tidslinje 2: Uppkom av ändringen. Här äger ingen revolution rum, och alla följder av den kommer inte att ske.

Frågan är då, på vilken tidslinje befinner sig vår tidsresenär?

Fundera på den tills nästa inlägg...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0