Censur, Sverigedemokrater och TV4

Valet kryper allt närmare, och samhällsdebatten är het kring Sverigedemokraterna. Kommer de in i riksdagen? Kommer de få vågmästarroll? Kommer detta orsaka politiskt instabilitet? Är de demokratiska, eller är de nazister som lagt bort uniformen? Frågorna är många, och en del kommer besvaras den 19e september.


Ingen kan ha undgått att SD har gjort en valfilm som de ville att TV4 skulle sända. TV4 sa blankt nej, vilket är ett beslut som jag tycker endast gynnar SD. TV4 har inte uppgett vad som var olagligt med filmen, och själv ser jag inte heller vad detta skulle vara. Dock, filmen visar väldigt bra vad Sverigedemokraterna tycker; filmen visar ett gäng pensionärer som hotas att köras över av en grupp kvinnor i burka, och berättarrösten säger någit i stil med "invandringsbroms istället för pensionsbroms". Man får tycka vad man vill om detta, men att säga stop för filmen är helt väg att gå.


Och ja, det kommer mera. Sverigedemokraterna är mycket listiga, så de gjorde en "ny" film. Det vill säga, de tog deras första film och censurerade bort delen med kvinnorna i burka som tävlar mot pensionärerna. Till detta la de texten, "Censurerat av TV4" och en hänvisning till deras hemsida, där man kan få se hela orginalfilmen. Jag blev chockad när jag såg att TV4 nu visade denna film i sina reklampauser. Alltså, wtf? Nu har de allt skitit i det blå skåpet vårt kära tv-bolag. De accepterar alltså att SD anklagar dem för censur? Samtidigt som de nästan uppmanar alla tittare att verkligen besöka SDs hemsida för att se filmen. Jag vill påstå att detta agerande är fullkomligt skandalöst. Först hjälper de SD genom att inte visa deras film. Sen hjälper de dem ännu mer genom att indirekt, för alla tv-tittare, erkänna att de censurerade filmen.


Först antog jag att det var TV4 själva som skrivit den texten och "pixlat" den speciella delen av filmen. Då blev jag riktigt upprörd, för politisk censur får aldrig någonsin förekomma i en demokrati. Att jag nu verifierat att det var SD som ändrat filmen, var en lättnad, men inte en speciellt stor en. Det visar bara att TV4 inte bara är odemokratiska, de är dumma också. De gör SD en tjänst.


Så, vad skulle de ha gjort? Enkelt; visat orginalfilmen redan från början. Då hade folk direkt kunnat få se Sverigedemokraternas sanna ansikte. Men, samtidigt förstår jag TV4:s dilemma. De kunde inte ha nekat att visa den reviderade versionen av filmen, men kanske kunde de ha begärt att texten som sa "Censurerat av TV4" kunde tagits bort. Detta är ett intressant problem, och problemet är väl också att texter som denna skulle ge SD ännu mer energi. Men, vad ska jag göra? Censurera mig själv?

Kommentarer
Postat av: M

Kul du börjat skriva igen:) kul å läsa dina tankar!

2010-09-15 @ 19:00:06
Postat av: William

Tack :D Kul att du läser!

2010-09-17 @ 21:08:01
URL: http://tredjegangengillt.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0