Till vildingarnas land

Har precis sett färdigt filmen Where The Wild Things Are (Till vildingarnas land), baserad på boken med samma namn, av Maurice Sendak. Och vad ska man säga? Helt underbar film!

När jag var liten läste jag boken, och detta var massa år sedan. Lägg till detta att jag genom mina år slukat oräkernligt antal böcker. Ändå är denna bok något jag minns, även om detaljer har försvunnit. När jag först hörde att boken skulle bli film, och när jag såg trailern, blev jag upprymd. Detta var för över ett år sedan, och nu har jag äntligen kommit till skott.

Även om det, som alltid, är vissa ändringar i handlingen från boken till filmen, tycker jag filmskaparna verkligen har lyckats, främst med karaktärerna. De är verkligen stora, monstruösa och roliga. Filmen blandar humor, äventyr och en massa allvar och symbolik i en ypperlig blandning, som verkligen berör.

Filmen handlar om Max, en pojke med vilda fantasier och ibland överdriven oförskämdhet. En kväll hamnar han i bråk med sin mamma, och förvisas till sitt rum utan middag. Han flyr huset, ut i natten och startar där sitt påhittade äventyr till Vildingarnas Land, en ö befolkat med ett gäng riktigt ludna och groteska tingestar. Här blir Max strax kung, och lovar att ställa allt till rätta bland monstren.

Detta är, vilket är uppenbart, ursprungligen en saga för barn. Men det är först nu i (nästan) vuxen ålder som jag kan känna hur symbolisk och djup denna historia verkligen är, för som barn är detta inget man tänker på. Då var det bara spännande att följa en kille som mötte en massa stora och lite småläskiga monster.

Jag rekomenderar dig verkligen att se denna film om du inte redan gjort det, och skickar med länk till trailern på youtube!

http://www.youtube.com/watch?v=SsZXKLtDb-k

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0